Анализ | Фалитът на SVB: ще се повтори ли кризата от 2008 г.?

15.03.2023

В края на миналата седмица и началото на настоящата финансовите пазари бяха шокирани от новината за фалита на Silicon Valley Bank (SVB). Събитието предизвика разпродажби и доведе до спадове на борсовите индекси. В САЩ акциите на банките понесоха значителни загуби, като някои по-малки регионални банки се сринаха с 60-70%.

SVB е американска банка, която е специализирана в кредитирането на технологични стартъпи. Банката беше на 16-то място по големина, с активи в размер на около 250 млрд. долара.

Кое доведе до фалита на Silicon Valley Bank?

В основата на събитията е политиката на Федералния резерв на САЩ за овладяване на инфлацията в страната чрез вдигане на основните лихвени проценти. Набиращото скорост затягане на условията по кредитиране е провокирало редица стартиращи компании да теглят средства от банката през последните месеци.

Това принуждава SVB да продаде в сряда, 8 март облигации от портфейла си за $21 млрд. Облигациите са продадени на по-ниска цена заради това, че доходността им е била под средната. В резултат на което банката призна, че е загубила $1.8 млрд.

Последваха масови тегления на средства от страна на клиентите на банката и нов опит за неуспешно набиране на капитал. В петък регулаторите поеха контрола над институцията.

Как реагираха пазарите?

SVB загуби 60% от стойността си и беше най-губещата акция в индекса S&P500. Но новината за фалита на банката „зарази“ бързо целия банков сектор в САЩ. Пренесе се в Европа, където финансовия сектор в Германия, Франция, Италия и Великобритания понесоха сривове. Вълната стигна до Япония, където банковите акции загубиха между 7 и 8%.

Петролът също стана обект на разпродажби. Сортът WTI се понижи с около 7.5% в рамките на няколко търговски сесии.

Част от свободните пари се насочиха към благородните метали. Златото и среброто реагираха с ръстове, тъй като опасенията от разпространение на проблемите на SVB сред други банки и сектори доведе до бягство на инвеститорите в посока към активите убежища.

Какви са очакванията за следващите седмици?

Според пазарни експерти, рисковете от разрастване на страховете към момента са минимални, тъй като от регулаторите вече обявиха, че депозитите на вложителите в SVB ще бъдат изплатени до размера на гарантираната по закон сума. Но очакванията са, че волатилността на пазарите ще се запази по-висока от обичайното.

Трусовете в банковата система могат да изплашат кредиторите, потребителите и бизнеса, което да забави икономиката, но за момента говорим по-скоро за изолирано събитие, което вероятно ще бъде овладяно сравнително бързо и няма да има силата да предизвика по-голяма криза.

Другата седмица, на 22 март ще приключи двудневното заседание на Федералния резерв, като очакванията за сега са, че централната банка на САЩ ще повиши лихвите с 0.25%, вместо с 0.50%, както се очакваше преди фалита на SVB. Ако това се случи, пазарите вероятно ще преодолеят сегашния шок по-бързо.

Изявлението на председателя на Фед Джером Пауъл относно фалита на банката, както и по отношение на бъдещите повишения на лихвите, ще бъде внимателно наблюдавано от инвеститорите. Всяка една изненада или разминаване с очакванията обаче би било тест за емоциите на инвеститорите и би повишило и без това високото ниво на волатилност.

Какво очакват клиентите на БенчМарк?

Диаграмата на пазарните настроения на БенчМарк, която отразява краткосрочните нагласи сред клиентите, показва, че въпреки сътресенията 68% очакват краткосрочно поскъпване на водещия американски индекс S&P500, докато 32% смятат, че ще има нови спадове.

Данните са на база реален брой сключени сделки в платформата MetaTrader на БенчМарк към 15:00 ч. на 15.03.2023 г.

 

Още индикатори с пазарни статистики, разработени специално за клиентите на БенчМарк, ще намерите след вход в Портала за реални клиенти.

За да следите пазарите, влезте във Вашата сметка за търговия.

 


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение. 60% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.