Анализ | Колко близо е Фед до намаление на лихвите?

22.05.2024

Един от основните въпроси, които вълнуват инвеститорите в момента е кога точно Федералният резерв ще започне да намалява лихвите. Въпреки че близо половината от пазарните участници очакват намаление през септември, все още не е ясно дали Американската централна банка ще предприеме намаление през есента. Особено с оглед на факта, че предстои да видим още няколко пъти данни за инфлацията и трудовия пазар.

В последното съобщение до клиентите си анализаторите на Bank of America отправиха предупреждение, че лихвените нива на Фед са високи, но въпреки това започването на намалението им все още не е на дневен ред и е далеч.

Според инвестиционната банка на централните банкери им е необходимо още време преди да се решат към първата крачка в посока намаление. Особено с оглед на факта, че инфлацията в сектора на услугите продължава да е над целта.

“Според нашите оценки е малко вероятно да говорим за развитието на стагфлация”, коментираха стратезите на Bank of America. “Перспективите за потребителските разходи са стабилни. Данните за продажбите на дребно през април не се оказаха особено силни. От важно значение ще бъде това, което ще видим през следващите няколко месеца”, допълниха анализаторите на банката.

Пазарите реагираха силно след публикуваните данни за CPI индекса миналата седмица. Добрите новини повишиха оптимизма сред пазарните  за намаление на лихвите с 0.50% до края на годината. Според някои анализатори обаче тези очаквания са доста оптимистични.

“CPI индексът през първите три месеца на годината бе висок, поради което понижението в рамките на един месец не би трябвало да е успокояващо. В допълнение на това икономиката продължава да е стабилна, а пазара на труда е силен”, коментираха от Bank of America.

Според Джеферсън Фед не трябва да бърза с намалението

Според Филип Джеферсън, който е заместник-председател на Федералния резерв, последните данни за инфлацията са окуражаващи, но все още е рано да се каже дали ръста в цените трайно намалява.

На икономически форум в Ню Йорк Джеферсън коментира, че все още е рано, за да се каже дали дезинфлационният процес в САЩ е дълготраен.

Коментарите на Джеферсън бяха сходни с тези на Рафаел Бостик и Майкъл Бар от началото на седмицата. И двамата членове на Фед подчертаха, че все още трябва да има достатъчно доказателства, че инфлацията упорито върви към целта от 2% преди да бъдат намалени лихвите.

Предпочитаният от Фед измерител на инфлацията – ценовия индекс на разходите за лично потребление, достигна 2.7% през март.

Джеферсън заяви, че централната банка ще оценява внимателно постъпващите икономически данни, но не каза дали ще подкрепи намаляване на лихвите по-късно през годината.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.