Анализ | Защо уранът поскъпва?

14.05.2024

През миналата седмица цената на урана реализира седмично повишение от близо 5%. Фактор, който тласна цената на суровината нагоре, бе новината, че Сенатът на САЩ е одобрил законопроекта, касаещ забраната за внос на руски уран.

Gold

“Министерството на енергетиката на САЩ заявиха, че ще работят в посока на това да се гарантира работата на американските реактори. Но процесът на освобождаване от руската суровина ще бъде дълъг и може да отнеме около 12-18 месеца, тъй като на предприятията за комунални услуги ще им бъде дадено повече време, за да се откажат от руските доставки”, коментираха анализатори на RBC Capital.

Този ход от страна на Щатите идва в отговор на продължаващата война на Русия с Украйна. Законопроектът бе приет единодушно в Сената, след като Камарата на представителите го одобри през декември миналата година.

Приетият законопроект ще забрани вноса на руски уран 90 дни след влизането му в сила, като включва и дерогации, за да се отговори на евентуални проблеми с доставките на гориво за местните реактори. Законът също така предвижда и 2.7 млрд, долара субсидии за местната индустрия, занимаваща се с преработката на уран.

Уранът е много важна суровина за ядрената енергетика, тъй като е гориво за ядрените реактори. Преди това САЩ забраниха вноса на руски петрол и въведоха ценови таван върху износа на някои сортове петрол и петролни продукти от руска страна.

Според Американската администрация за енергийна информация, през 2022 година около 12% от урана, който са използвали американските централи е бил руски.

“Уайоминг разполага с уран, който има потенциала да замени руския”, коментира ситуацията Джон Барасо, сенатор от Републиканската партия и член на комисията по енергетика в американския Сенат.

Според представители на Съвета за национална сигурност на САЩ, Конгреса трябва да наложи забраната като “гаранция за индустрията, съюзниците и партньорите, че САЩ са взели необходимите мерки за изграждането на стабилна верига за доставки на ядрено гориво през следващите години”.

В същото време енергийните министри на страните от Г-7 постигнаха споразумение за това да подкрепят ядрената енергетика в страните, които предпочитат да я развиват. В допълнение на това те я признаха като стабилен източник на енергия.

Този ход идва на фона на стремежите на страните да преминат към зелена енергия и да изведат от експлоатация фосилните горива.

Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.