Статия | Блокиране на Ормузкия пролив би имало огромен ефект върху енергийните цени

24.04.2024

Петролът започна търговията тази седмица колебливо. По всичко изглежда, че трейдърите смятат, че към момента няма непосредствена опасност от ескалация на конфликта в Близкия изток между Иран и Израел. В резултат на това фючърсите на сорт WTI достигнаха в понеделник нивата от малко над 80 долара за барел.

За глобалната икономика по-ниски цени на петрола са благоприятни. За Саудитска Арабия обаче понижението в цените е лоша новина, тъй като бюджета на страната е базиран за цени, близки до 100 долара.

Според доста пазарни участници, текущата ситуация в международен план не предполага петролни цени от 100 долара. Тъй като към момента е налице успокояване на отношенията между Иран и Израел до старите рамки на противопоставяне.

В същото време икономическите опасения влияят негативно върху цените. През тази седмица се очакват данните за брутния вътрешен продукт в САЩ. Към момента има очаквания за движение в низходяща посока на ръста на американския БВП от 3.4% на 2.5%. Хладната позиция от страна на Федералния резерв по отношение на бъдещите сваляния на лихвите също оказва натиск върху пазарите.

Евентуално блокиране на Ормузкия пролив

Въпреки че ситуацията между Израел и Иран в момента е спокойна, опасността от бъдеща ескалация на конфликта е напълно реална. А опасенията на инвеститорите са свързани с потенциалното блокиране на Ормузкия пролив, който е под контрола на Иран.

Ако напрежението между двете държави се повиши и доведе до военен сблъсък, това почти сигурно ще повиши петролните цени, както и цената на газа.

Именно това е причината за многобройните призиви от западните лидери за сдържаност. Усилията за деескалация на напрежението ще помогнат да се избегне драстичен скок в цените на енергийните суровини. Тъй като през Ормузкия пролив преминават близо 20% от суровия петрол (21 млн. барела петрол дневно). В случай на затваряне, намирането на алтернативен маршрут за тези обеми би било почти невъзможно.

Въпреки че опасността от това Иран да затвори пролива витае от години, до такъв сценарий досега не се е стигало. И това е така, тъй като подобна мярка би засегнала и иранския износ. По този маршрут страната изнася продукция в посока Китай, както и други азиатски страни.

Според някои пазарни експерти евентуално затваряне на протока ще има силно въздействие и върху цените на природния газ. За петролът от Обединените Арабски Емирства и Саудитска Арабия може да се намери някакъв алтернативен път за доставка, най-вече през Червено море. Но за втечнения природен газ няма потенциален нов маршрут.

Ормузкият проток е основен коридор за транспорт на продукцията, която изнася Катар. Според данни на Vortexa, през 2023 г. през пролива са транспортирани около 80 млн. тона природен газ, което се равнява на почти 20% от общия обем в световен мащаб.

Поради това затварянето на пролива може да има много по-драматичен ефект за цените на газа, отколкото за петролните.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.