Анализ |Ще продължи ли газта с понижението си?

21.02.2024

През последните седмици вниманието на инвеститорите бе насочено към индексите, които реализираха силни поскъпвания.

Водещите американски измерители достигнаха нови исторически върхове. Въпреки това в Европа ситуацията е по-различна, тъй като икономическата несигурност ограничава ръста на европейските индекси. Автомобилният сектор, както и сектора на луксозните стоки реализират силно представяне.

Книжата на компаниите от финансовия сектор обаче имат незадоволително представяне. На този фон волатилността на европейските пазари ще се запази ниска. Освен ако не видим някой по-сериозен икономически катализатор.

Последните движения при петрола и газта обаче успяват да привлекат вниманието на някои инвеститори.

Поглеждайки към енергийните пазари ще видим, че през последните две седмици цената на WTI успя да се повиши, доближавайки нивото от 80 долара за барел. Цената на “Черното злато” е с около 16% над най-ниското ниво от средата на декември.

NGAS

Ситуацията в Близкия изток продължава да е несигурна, а постигането на мир изглежда далечна цел. В същото време през миналата седмица от Агенцията по енергетика на САЩ ревизираха в низходяща посока прогнозата за добива през 2024 година, залагайки пик от 13.3 млн. барела дневно.

Пазарът на природен газ (NGAS) попадна в полезрението на пазарните участници, поради силните спадове, които реализира. За последния месец цената на NGAS отчете спад с близо 40%. При стартирането на търговията тази седмица фючърсите на инструмента се търгуваха на нива от малко над 1.52 USD/MMBtu. Това е най-ниското равнище от март 2020 година насам.

Добивите на газ се връщат към нивата отпреди застудяването, като това се дължи на възобновената работа на газовите кладенци, които бяха затворени по време студовете през януари. Технически проблем със съоръжението за пренос на втечнен природен газ Freeport, ограничи износа на природен газ от американска страна. На този фон експерти прогнозират, че не се очаква рекордните нива на износ да се възстановят преди съоръжението да заработи на пълни обороти.

Правителствени данни, които бяха публикувани миналата седмица показват, че компаниите за комунални услуги в САЩ са изтеглили от газовите хранилища близо 75 млрд. куб. метра газ. Това е доста по-малко в сравнение с изтеглените 217 млрд. куб.м. през същата седмица на 2023 година.

От данните се вижда също, че нивото на газа в американските хранилища е с малко над 10% по- високо от сезонната норма. А според метеорологичните прогнози температурите ще се задържат по-високи от средното равнище за февруари, което предполага, че търсенето няма да нарасне осезаемо.

Интересни са данните за новооткритите платформи. Според Baker Hughes броя на платформите за добив на петрол остава без изменение на 499. Тези за добив на газ обаче се увеличават с 4 до 121 общо.

Ще се задържат ли цените ниски?

В ситуация като сегашната, когато добивите на газ са високи, а новите платформи продължават да се увеличават, това води до свръхпредлагане на пазара. Този излишък може да има по- дългосрочни последици, тъй като създава затруднения за продавачите. Поради това те не могат да реализират продукцията си на желаната цена.

Според някои пазарни експерти в краткосрочен план е възможно да видим известно възстановяване на цените. Но в средносрочен план те по-скоро биха останали под натиск и на ниски нива.

По-сериозно възстановяване може да се види, когато балансът между търсенето и предлагането се нормализира.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.