Анализ | Волатилността се завръща. Какво ще движи борсите през 2024?

08.01.2024

Анализът е публикуван в сайта на вестник "Капитал", предоставен от Калин Георгиев - експерт международни финансови пазари в "БенчМарк Финанс".

 

Януари е време, в което пазарните участници оформят очакванията и прогнозите си за предстоящата година. И какви ще са събитията, които ще направляват пазарите. Последните няколко години бяха много динамични за света като цяло. Трусовете за глобалната икономика започнаха с пандемията от ковид, преминаха през най-високите нива на инфлация от няколко десетилетия насам и достигнаха до военните конфликти в Украйна и Близкия изток.

На този фон настоящата 2024 г. се очертава не по-малко предизвикателна за инвеститорите. Ковид пандемията вече е зад гърба ни. Инфлацията забавя скоростта си. Отслабването на инфлационният натиск е добра новина, но означава и друго - инвеститорите трябва да следят внимателно централните банки. Защото ако в зората на покачването на цените централните банкери действаха в синхрон с вдигането на лихвите, през тази година може да видим различни ходове от страна на водещите институции по отношение на лихвената политика.

Конфликтите в Украйна и Близкия изток са все още далеч от разрешаване, което крие рискове както за ръста на глобалната икономика, така и за сигурността. В допълнение на това през тази година предстоят избори за президент или парламент в повече от 70 държави. Повече от 4.3 млрд. души ще излязат да гласуват. Което означава, че нивото на политическия риск в глобален план ще бъде на високи нива.

Докато инвеститорите чертаят плановете си за 2024 г., пред тях се очертава пейзаж, изпълнен с несигурност. А това налага да се следят внимателно пет значителни риска, които могат да повлияят на пазарите и настроенията на инвеститорите през годината.

Несигурност относно политиката на Фед

Позицията на Федералния резерв по отношение на лихвите ще бъде най-ключовият фактор, който ще влияе върху динамиката на финансовите пазари през настоящата година. Дихотомията между нарастващите очаквания за намаляване на лихвените проценти и сценарий, при който Фед ще задържи лихвите по-високи за по-дълго време, създава атмосфера на непредсказуемост през следващите месеци.

От март 2022 досега Американската централна банка вдигна лихвите с 525 базисни пункта до диапазона 5.25-5.50%. С оглед последните данни за състоянието на американската икономика, много пазарни експерти споделят мнението, че Фед е приключил с повишенията. Близо 70% е вероятността централната банка да направи първо намаление на лихвите през март.

Последните две заседания на Фед накараха доста пазарни участници да очакват по-разхлабена парична политика през тази година. Според някои от членовете на FOMC обаче инвеститорите са прекалено бичи настроени. А централната банка може да се наложи да задържи лихвите "по-високи за по-дълго".

Рецесия в САЩ и забавяне на глобалната икономика

Факторът, който ще е определящ за лихвите в САЩ, ще бъде дали американската икономика ще изпадне в рецесия или не.

Въпреки очакванията за спад през 2023 икономиката се оказа значително по-устойчива от прогнозите на много от анализаторите. А икономическият растеж се задържа по-добре от очакваното в условията на по-високи лихвени проценти, което подхранва оптимизма на инвеститорите за меко приземяване.

Въпреки това все още има висока доза несигурност, тъй като Фед очаква икономиката да нарасне с едва 1.4% през 2024 г., което е рязко забавяне спрямо 2.6% през 2023.

Тъй като централните банкери признават, че ефектите и въздействието на повишенията на лихвените проценти все още не са напълно усетени от икономиката, растежът може да се забави допълнително през следващите месеци.

Ново покачване на инфлацията

През юни 2022 г. инфлацията в САЩ достигна 40-годишен връх от 9.1%. Въпреки че за последната година CPI индекса се понижи почти три пъти в резултат на агресивното вдигане на лихвите от Фед, стойността от 3.1% все още е над целта. Целевото ниво, към което се стреми Американската централна банка, е 2%.

Потенциални нови смущения в глобалните вериги за доставки представляват допълнителна заплаха, която може да предизвика повторно ускоряване на инфлацията през 2024 г. и да създаде допълнителни предизвикателства за икономическата стабилност.

На този фон някои анализатори смятат, че инфлацията ще се задържи на високи равнища за по-дълъг период от време. А това ще принуди Фед да не бърза с намаленията на лихвите.

Сложността на тези предизвикателства изисква внимателно наблюдение от страна на централните банкери, тъй като всяко неочаквано ускоряване на потребителските цени може не само да подкопае доверието към Фед, но и да наложи пренастройване на инвестиционните стратегии в очакване на продължителни инфлационни препятствия.

Геополитически трусове и непредсказуеми енергийни пазари

Геополитиката е незаобиколим фактор на пазарите през последните години. През настоящата година ситуацията няма да е по-различна. Конфликтите в Украйна и Близкия изток, както и напрежението между Тайван и Китай, са силни катализатори за пазарна турбулентност.

Пазарните участници трябва да са наясно, че геополитическите сътресения, които са подхранвани от регионални спорове и глобално съревнование за лидерство могат да преобразят инвестиционния пейзаж в глобален план.

Енергийните пазари остават уязвими към внезапни промени, предизвикани от геополитически фактори. Цените на петрола биха могли да скочат в случай на засилване на геополитическото напрежение и ограничаване на доставките в Близкия изток.

Повишеното напрежение в жизненоважни региони като Червено море или ескалацията на напрежението в Близкия изток с участието на ключови играчи като Иран могат доста бързо да доведат до повишаване на петролните цени, поставяйки нови предизвикателства пред глобалната икономическа стабилност и инфлационния натиск.

Избори за президент в САЩ

През ноември ще се проведат изборите за президент в САЩ. Въпреки че към момента все още не са обявени официалните кандидатури, много анализатори прогнозират нов сблъсък между бившия президент Доналд Тръмп и настоящия Джо Байдън.

Понастоящем Тръмп има преднина от няколко процентни пункта пред Байдън. А изборите през ноември наближават.

Това прави Байдън едва вторият действащ президент от началото на проучванията, който изостава в кандидатурата си за преизбиране на този етап от кампанията. През последните 80 години действащите президенти водят средно с около 10 пункта срещу преките си опоненти година преди изборите.

Предстоящите предизборни дебати биха могли да повлияят на нагласите на инвеститорите, както и на техните решения, създавайки атмосфера, в която политическият риск увеличава тежестта си. Като се има предвид това, предстоящите президентски избори в САЩ хвърлят дълга сянка на несигурност върху финансовите пазари.

А сега накъде?

Взаимодействието на тези пет фактора вероятно ще окаже значително влияние върху движението на пазарите, толерантността към риск, както и инвестиционните стратегии през 2024 г.

За пазарните участници е от съществена важност да следят тези пет събития, както и техния променящ се характер. Тъй като това е начинът за добро ориентиране в нестабилната инвестиционна среда. Ако има нещо, което да е сигурно, то е че волатилността се завръща на пазарите през тази година.

 


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.