Анализ | Запълването на стратегическия резерв в САЩ може да подкрепи петрола

16.05.2023

Анализът е публикуван в сайта на вестник "Капитал", предоставен от Калин Георгиев - експерт международни финансови пазари в "БенчМарк Финанс".

 

Кои събития движат петрола?

Последните два месеца бяха доста динамични за петролните пазари. Цената на черното злато се движеше в широките граници от 63 до 83 долара за барел. За повишената волатилност си имаше и причини - страховете, свързани със състоянието на глобалната икономика и потенциалното задълбочаване на банковата криза в САЩ, по-слабо от очакваното икономическо възстановяване в Китай, както и бъдещите ходове на страните от ОПЕК. Трайното задържане на цените на петрола под и около 70 долара изведоха на преден план и друг фактор, с който инвеститорите ще трябва да се съобразят - запълването на Стратегическия петролен резерв (SPR) на САЩ.

графика търговия с петрол

През изминалата седмица спекулациите относно това кога точно администрацията на американския президент Джо Байдън ще стартира процеса по запълване на петролния резерв доведе до нестабилност на петролните пазари. След като през първата седмица на месец май черното злато падна до най-ниското равнище от декември 2021 година, през миналата седмица цените успяха да се възстановят леко, подкрепени от новината, че Министерството на енергетиката на САЩ планира да започне покупките на суров петрол с цел запълване на резервите.

Засега покупките липсват

През миналата година администрацията на президента Байдън одобри продажбата на 180 млн. барела от резерва. Още 26 млн. барела бяха в процес на продажба. Тези освободени количества добавиха повече петрол на пазара в момент, когато енергийните цени бяха високи и тласкаха инфлацията нагоре. А войната в Украйна внасяше висока доза нестабилност в цените на енергийните ресурси.

Към днешна дата страховете, свързани със състоянието на глобалната икономика, успяват да задържат петролните цени трайно под 100 долара за барел, тъй като потенциална рецесия би ограничила търсенето на горива и други петролни продукти. Според анализатори покупките от страна на САЩ с цел запълване на стратегическите резерви имат потенциала да окажат подкрепа на цените. Проблемът е, че американските власти все още не дават детайли относно това, кога точно ще започнат покупките.

В началото на годината от Белия дом сигнализираха, че при спад на цените под 70 долара за барел ще започне попълването на стратегическия резерв. WTI достигна вече тези нива, дори проби и надолу. Но въпреки това от енергийното министерство на САЩ все още не са публикували информация за някакви поръчки.

ОПЕК+ са изненадани

ОПЕК+ смятаха, че САЩ са сериозни, заявявайки, че ще започнат с покупките при спад на цените до диапазона 67-70 долара. На този фон страните от петролния картел бяха изненадани от липсата на конкретни действия от американската страна. Това бе и една от причините, поради които от ОПЕК+ решиха да въведат доброволни съкращения в производството, които влязоха в сила от май.

И все пак запълване на резерва ще има

Могат ли инвеститорите да разчитат на заявката от страна на администрацията на Байдън за запълване на стратегическия резерв? В по-дългосрочен план пазарните участници могат да разчитат на това, че SPR ще бъде запълнен. Поддържането на количествата над определено ниво е от изключителна важност за енергийната сигурност на САЩ. От друга страна, Щатите трябва да поддържат резервите си над определени нива и поради изискванията, свързани със запазване на членството им в Международната енергийна асоциация.

Въпреки това обаче липсата на повече детайли около старта на покупките е неблагоприятна за пазарните участници. А в краткосрочен и средносрочен план това би задържало и дори засилило нестабилността на петролните пазари.

Краткосрочни очаквания на клиентите на БенчМарк

Диаграмата на пазарните настроения на БенчМарк, която отразява краткосрочните нагласи сред клиентите, показва, че 66% очакват краткосрочно поскъпване на петрола, докато 34% смятат спада за по-вероятен.

пазарни настроения търговия с петрол

Данните са на база реален брой сключени сделки в платформата MetaTrader на БенчМарк към 16:00 ч. на 16.5.2023 г.

 

Още индикатори с пазарни статистики, разработени специално за клиентите на БенчМарк, ще намерите след вход в Портала за реални клиенти.

За да следите пазарите, влезте във Вашата сметка за търговия.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.