Анализ | Златото поскъпва, какво да очакват инвеститорите?

31.03.2023

Последните сътресения, на които бяха подложени финансовите пазари, върнаха блясъка на благородните метали и най-вече на златото, превръщайки ценния метал в един от предпочитаните активи сред инвеститорите.

Фалитът на SVB и Signature Bank, както и придобиването на Credit Suisse от UBS, внесоха сериозна несигурност на финансовите пазари, повишавайки осезаемо волатилността. На този фон инвеститорите обърнаха поглед към активите убежища и най-вече към златото. През последните седмици цената на благородния метал отново се насочи нагоре и дори достигна психологическото ниво от $2000 за тройунция.

графика търговия с петрол

За миналата седмица пазарите на ценни метали отчетоха нетен приток на средства в размер на $5.9 млрд. Това е второто най-голямо седмично постъпление на финансов ресурс към пазара на метали след глобалната финансова криза от 2008 г.

Освен банковите сътресения, промяната в курса на паричната политика на Фед също работи в подкрепа на златото.

Миналата сряда Федералният резерв на САЩ повиши лихвите с 0.25% до диапазона 4.75-5.00%. Това бе девето поредно вдигане на основната лихва от страна на централната банка, като по този начин основният лихвен процент достигна най-високото ниво от 2007 г. насам.

По време на пресконференцията председателят Джером Пауъл сигнализира, че може би цикълът на вдигане на лихвите е към края си. Отчасти това се дължи на факта, че спадът при банковото кредитиране може да помогне на Фед в борбата с инфлацията. Пауъл подчерта, че сътресенията в банковия сектор може да предизвикат „кредитна криза“ със значителни последици, в резултат на което условията по кредитирането за бизнеса и домакинствата ще бъдат затегнати.

Така според председателя на Фед, по-строгите условия по отпускането на нови кредити биха имали същия забавящ ефект, какъвто има и вдигането на основната лихва.

В каква посока ще се движи златото?

След фалита на двете американски банки, златото успя да поскъпне с над 10%. Мерките, които предприеха американските регулатори успяха да внесат известна доза спокойствие сред пазарните участници, в резултат на което поскъпването при благородния метал се забави.

Въпреки това, анализатори на водещи инвестиционни банки предупреждават, че задълбочаване на банковата криза може да изпрати цената на метала трайно над $2000 за тройунция. Пазарните експерти посочват също, че продължителната война в Украйна, както и рисковете за потенциално влизане на глобалната икономика в рецесия, са фактори, които ще тласкат цената на златото нагоре.

Краткосрочни очаквания на клиентите на БенчМарк

Диаграмата на пазарните настроения на БенчМарк, която отразява краткосрочните нагласи сред клиентите, показва, че 32% очакват краткосрочно поскъпване на златото, докато 68% смятат спада за по-вероятен.

пазарни настроения търговия с петрол

Данните са на база реален брой сключени сделки в платформата MetaTrader на БенчМарк към 13:00 ч. на 31.03.2023 г.

 

Още индикатори с пазарни статистики, разработени специално за клиентите на БенчМарк, ще намерите след вход в Портала за реални клиенти.

За да следите пазарите, влезте във Вашата сметка за търговия.

 


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.