Анализ | Какви са прогнозите за петрола? Отговорите идват от Русия и Китай

14.02.2023

На 5 февруари влезе в сила ценови таван за внос на петролни продукти от Русия в Европейския съюз. Целта е да се ограничат приходите на руската страна.

В отговор на това руският енергиен министър Александър Новак съобщи, че от месец март Русия намалява петролните добиви с 500 000 барела на ден, което се равнява на 5% от дневното производство. Към момента страната добива по 10 млн. барела дневно.

Решението за намаляването на добивите се отрази веднага върху петрола. В петък черното злато поскъпна, като сорт Брент приключи деня с ръст от около 2%.

графика британски паунд долар

По-важният въпрос, който си задават инвеститорите, е как намаляването на добивите ще се отрази на петролните цени през следващите седмици и месеци.

Ще продължи ли поскъпването?

С оглед на последните събития, някои от водещите инвестиционни банки и институции смятат, че ръстовете на петролните пазари е по-вероятно да продължат. От една страна са очакванията за намалено предлагане заради ограничаването на добивите в Русия, но още повече допринасят прогнозите за увеличаване на търсенето, задаващо се от Китай.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че глобалното търсене на петрол ще нарасне до исторически връх през 2023 г., след като Китай смекчи ограниченията си срещу Covid-19. „Тази година търсенето на петрол може да нарасне с 1.9 млн. барела на ден, за да достигне 101.7 млн. барела“, коментират от базираната в Париж енергийна организация.

На същото мнение е водещата австралийска банка ANZ. „Прогнозите ни са, че китайското потребление ще нарасне с около 1 млн. барела на ден през настоящата година. Силен скок в търсенето ще е налице още в края на настоящото тримесечие“, коментират от ANZ Bank.

Инвестиционната банка Goldman Sachs предупреди за възможен недостиг на петрол. „Според прогнозните ни модели, черното злато ще нарасне отново до нивата над 100 долара за барел по-късно тази година. Ограничаването на добивите от страна на Русия в комбинация с липсата на свободен производствен капацитет е сериозен проблем. А това може да доведе до проблем с доставките през втората половина на годината, както и през 2024, като това определено ще доведе до ръст на петролните пазари“, коментира Джеф Къри, анализатор и трейдър в Goldman Sachs.

Краткосрочни очаквания на клиентите на БенчМарк

Диаграмата на пазарните настроения на БенчМарк, която отразява краткосрочните нагласи сред клиентите, показва, че 58.29% очакват краткосрочно поскъпване на петрола, докато 41.71% смятат спада за по-вероятен.

пазарни настроения форекс

Данните са на база реално сключени сделки в платформата MetaTrader на БенчМарк към 14:00 ч. на 14.2.2023 г.

 

Още индикатори с пазарни статистики, разработени специално за клиентите на БенчМарк, ще намерите след вход в Портала за реални клиенти.

 


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение. 60% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.