Анализ | Инвестиционни банки прогнозират силна година за еврото

24.01.2023

Изминалата година бе динамична за еврото. През месец септември падна до 0.95 спрямо долара (най-ниското ниво за последните 20 години), а в края на 2022 г. еврото компенсира част от загубите и се върна обратно над паритета.

графика британски паунд долар

Основната причина за последните поскъпвания при еврото е наближаващия край на цикъла на вдигане на лихвите от страна на Фед. От друга страна пред Европейската централна банка предстоят още няколко сериозни повишения на лихвите преди и те да достигнат пиковата си точка.

На този фон някои от големите инвестиционни банки прогнозират силно представяне за еврото през настоящата година. По-долу ще разгледаме какви са очакванията им.

Morgan Stanley с повишена прогноза за EUR/USD

Валутните стратези на Morgan Stanley намалиха прогнозата си за растежа на долара през настоящата година. Прогнозата им за доларовия индекс, който измерва представянето на долара спрямо кошница от няколко основни валути, е в края на годината да достигне нивата около 98 пункта. Според Morgan Stanley, американската валута ще изпитва особени затруднения спрямо еврото.

„Глобалният растеж показва признаци на оживление. Инфлационният натиск намалява, в резултат на което инвеститорите се отдръпват от зелените пари“, казват в съобщение до инвеститорите стратезите на банката.

От Morgan Stanley очакват двойката EUR/USD да се търгува в края на годината на нива около 1.15. Това е сериозна промяна в очакванията на банката спрямо предишните прогнози, които бяха за ръст до 1.08.

Bank of America очаква EUR/USD при 1.10

В съобщение до клиентите си валутните стратези на Bank of America казват, че също очакват възходящо движение при двойката EUR/USD през 2023 г. Според банката, еврото към момента е подценено, поради което през настоящата година се очаква поскъпване.

„Според нашите модели, еврото ще достигне нивата от 1.10 долара за евро през тази година и 1.15 през 2024. В момента двойката EUR/USD се търгува в близост до прогнозата ни за настоящата година. Войната в Украйна, както и цените на енергийните ресурси продължават да крият неизвестност.“, казват анализаторите на банката.

Нивото около 1.09 се определя като важно за двойката EUR/USD. „С достигането до 1.09, единната валута ще направи тест на това ниво на съпротива. Възможно е да видим корективно движение надолу до 1.05 преди еврото отново да поеме в посока към 1.10 и нагоре“, коментират от банката.

ING смята, че еврото е подценено

Според анализаторите на ING двойката EUR/USD ще продължи с възходящото си движение през тази година. Инвестиционната банка вижда „по-благоприятна среда“ за единната валута, която може да проправи пътя си до „значително по-високи нива“ през 2023 и 2024 година. От ING виждат EUR/USD на нива от 1.15 през тази година.

Според валутните стратези на банката, през настоящата година еврото ще се движи в диапазона от 1.08 до 1.15. За 2024 година очакванията са двойката EUR/USD да достигне 1.18.

Все повече анализатори на водещи инвестиционни банки очакват доларът да загуби позиции през настоящата година в резултат на края на цикъла на вдигане на лихвите от страна на Федералния резерв. Много стратези като тези на ING например, ревизираха прогнозите си за EUR/USD във възходяща посока, казвайки, че всеки спад при двойката е добра възможност за търсене на вход в дълги позиции. Според експертите, всяко понижение при двойката EUR/USD в посока 1.05 е добра възможност за влизане в покупки.

Краткосрочни настроения на клиентите на БенчМарк

Диаграмата на пазарните настроения на БенчМарк, която отразява краткосрочните нагласи сред клиентите, показва, че очакванията към момента са категорично за поевтиняване. 79% очакват спад, докато само 21% очакват покачване.

пазарни настроения форекс

Данните са на база реално сключени сделки в платформата MetaTrader на БенчМарк към 12:30 ч. на 24.01.2023 г.

 

Още индикатори с пазарни статистики, разработени специално за клиентите на БенчМарк, ще намерите след вход в Портала за реални клиенти.

За да следите пазарите, влезте във Вашата сметка за търговия.

 


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение. 60% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.