Анализ | Ще последва ли ЕЦБ примера на Японската банка с интервенция на валутния пазар?

03.10.2022

Инвеститорите останаха изненадани от Японската централна банка, която предприе директна интервенция на валутните пазари чрез масирани покупки на йени за първи път от 1998 г. Въпреки че през последните няколко седмици анализатори коментираха възможността централната банка да се намеси, интервенцията предизвика сериозни движения при двойките, в които участва йената. В рамките на само няколко часа японската йена поскъпна с близо 500 пипса спрямо долара.

Какво представлява валутната интервенция?

Валутната интервенция е инструмент на паричната политика, чрез който централната банка на дадена страна се намесва пряко на валутните пазари, с цел да стабилизира цената на собствената си валута. Това е един от най-мощните и ефективни инструменти, с които разполагат централните банки и който се използва в редки случаи, тъй като предизвиква сериозни сътресения на валутните пазари.

Централните банки прибягват до употребата му, когато валутата се обезцени значително или когато стане прекалено надценена. От началото на настоящата година йената изгуби около 20% от стойността си спрямо долара. Именно това накара японската банка да реагира, купувайки масирано йени. Целта е курсът да бъде стабилизиран, а поевтиняването на японската валута овладяно.

Защо йената се обезцени толкова от началото на годината?

Основната причина за поевтиняването на японската валута са ниските лихви в Япония и увеличаващите се лихви в САЩ. Миналата сряда Федералният резерв повиши за трети пореден път основната си лихва с 0.75% до 3.25%, в опит да овладее инфлацията в САЩ. Последните данни показват, че очакванията са основната лихва на Фед да достигне 4.6% в края на 2023 година.

Ситуацията в Япония по отношение на лихвите обаче е малко по-различна. Докато по-голямата част от развитите и развиващите се икономики се борят с овладяването на инфлационния ръст чрез вдигане на лихвените равнища, Японската централна банка продължава да поддържа ултра разхлабена парична политика. И това е така, тъй като инфлацията в страната успя да се задържи около целевото ниво от 2%.

Потенциално повишение на лихвите от страна на ЯЦБ рискува да доведе до дефлация – проблем, с който редица японски политици и банкери се борят през последните няколко десетилетия. Поради това, на централните банкери в страната не им оставаше друго, освен да се намесят на пазара чрез изкупуване на йени.

Очаква ли се подобен ход от Европейската централна банка?

Някои анализатори споделят мнението, че Японската централна банка няма да е единствената с намеса на валутния пазар. През настоящата година щатският долар успя да достигне върхове, които не бяха достигани от много години, което доведе до силната обезценка на много от валутите на развитите и развиващите се икономики.

Наред с йената обаче други две валути са особено потърпевши от силата на зелените пари – това са британският паунд и еврото. И докато Bank of England предприе сравнително навременни мерки, започвайки вдигане на лихвите отрано, то Европейската централна банка видимо изостана в действията си по отношение на борбата с инфлацията. Това оказа неблагоприятно въздействие върху еврото, което падна под 0.9600 спрямо долара.

Въпреки че към момента Европейската централна банка не дава такива сигнали, пазарни експерти предупреждават, че ако поевтиняването на единната валута продължи, ЕЦБ ще бъде притисната да се намеси на валутните пазари, за да ограничи поевтиняването на валутата си. Колкото по-евтино е еврото, толкова повече се оскъпява за европейските потребители вноса на стоки, деноминирани в долари, като например петрол и газ. А имайки предвид енергийната криза в Европа, това е проблем, тъй като ще се засили инфлационния натиск. Следователно задачата на централните банкери във Франкфурт по отношение овладяването на инфлацията ще бъде трудна.

Дали от Европейската централна банка ще последват примера на Япония с намеса на валутния пазар, само времето ще покаже. Едно нещо обаче е сигурно - пазарните участници трябва да бъдат бдителни и да следят много внимателно предстоящите сигналите, идващи от централните банкери.

Какво очакват трейдърите?

Диаграмата на пазарните настроения на БенчМарк, която отразява краткосрочните нагласи сред клиентите, показва, че 79.08% очакват краткосрочно поскъпване на йената и 52.50% очакват поскъпване на еврото спрямо долара:

пазарни настроения форекс

Данните са на база реално сключени сделки в платформата MetaTrader на БенчМарк към 11:30 ч. на 03.10.2022 г.

 

Още индикатори с пазарни статистики, разработени специално за клиентите на БенчМарк, ще намерите след вход в Портала за реални клиенти.

За да следите пазарите, влезте във Вашата сметка за търговия.

 


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение. 55% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.