Анализ | Дали спадът при EUR/USD не предстои тепърва?

26.08.2022

През тази седмицата доларът стана по-скъп от еврото за първи път от 20 години насам. Фундаменталните фактори са на страната на американската валута и това засилва спекулациите, че още спадове при еврото са напълно възможни. В същото време, прогнозата на Morgan Stanley показва, че еврото може да поевтинее до 0.97 за един долар още до края на септември.

графика евро долар

Низходящият тренд при еврото започна преди повече от година и в момента се ускорява заради по-агресивната политика на Федералния резерв на САЩ (Фед) за повишаване на основния лихвен процент. Тази политика на централната банка намалява предлагането на щатски долари и съответно води до по-голямо търсене и покачване на цената.

Европейската централна банка (ЕЦБ) изостава с повишаването на основната лихва спрямо Фед и това тежи все повече върху стойността на еврото. Икономика на Стария континент е по-зле от американската заради близостта на войната и по-големия риск от рецесия. Именно това обяснява нежеланието на ЕЦБ да бърза с вдигането на лихвата.

Според анализатори, фундаментът няма изгледи да се промени скоро. Интересът към долара може да отслабне, ако Европейската централна банка се разбърза с увеличаването на основния лихвен процент или Федералният резерв започне да налива отново долари във финансовата си система. По всичко изглежда, че нито едно от двете няма изгледи да се случи скоро. Затова е много вероятно да останем в сегашната макроикономическа обстановка за по-дълго време.

Днес EUR/USD продължава да се търгува в зоната под 1.00, в която влезе от началото на тази седмица.

Morgan Stanley прогнозира спад на еврото до 0.97 в рамките на това тримесечие. За последно валутната двойка се търгуваше на това ниво през 2000 г. Финансовата група Nomura International очаква 0.975 до края на септември, след което дори 0.95. Прогнозата на JP Morgan е също за тест на нивата около 0.95 до края на годината.

Диаграмата на пазарните настроения на БенчМарк, която отразява краткосрочните нагласи сред клиентите, показва, че 60.63% очакват краткосрочно поскъпване на еврото, докато 39.37% смятат спада за по-вероятен:

пазарни настроения форекс

Данните са на база реално сключени сделки в платформата MetaTrader на БенчМарк към 9:00 ч. на 26.08.2022 г.

 

Още индикатори с пазарни статистики, разработени специално за клиентите на БенчМарк, ще намерите след вход в Портала за реални клиенти.

 


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение. 51% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.