Анализ | Еврото падна до 20-годишно дъно спрямо долара

06.07.2022

Днес еврото записа най-ниската си цена спрямо щатския долар за последните 20 години. Валутната двойка EUR/USD се търгува под 1.02. В основата на разпродажбите са очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще увеличава основния лихвен процент на много по-бавна скорост, което ще доведе до изоставане спрямо основния лихвен процент в САЩ. Според анализатори, вероятността от паритет между еврото и щатския долар вече е над 50%.

Задачата на Европейската централна банка не е никак лесна в момента. От една страна имаме галопираща инфлация, която трябва да бъде овладяна с по-високи лихвени проценти. От другата страна са повишаващите се очаквания за рецесия в еврозоната. Затова действията на Европейската централна банка са силно ограничени, тъй като по-агресивно вдигане на основния лихвен процент от нейна страна би вкарала преждевременно европейската икономика в икономическа криза.

Пазарните участници вече отиграват сценария, при който ЕЦБ ще вдигне лихвите до 1.4% в края на 2022 г. Това обаче е под прогнозите за основен лихвен процент от 1.9%, който се очакваше миналия месец. Именно влошените очаквания за състоянието на европейската икономика накараха пазарните участници да преразгледат позициите си и да започнат да разпродават еврото.

От друга страна, щатският долар е силно подкрепен от Федералния резерв на САЩ, който повиши основния лихвен процент с 0.75% през месец юни, като очакванията са в края на юли да последва ново покачване от 0.75%. По този начин ще се увеличи лихвеният диференциал (разликата между лихвените проценти в еврозоната и САЩ), което е в полза на щатския долар.

„Имаме централна банка, която е в изоставаща позиция спрямо другите големи централни банки. Към момента ЕЦБ е повече загрижена за растежа, отколкото за инфлацията“, коментира пред Investing.com Аксел Мерк, президент и главен инвестиционен директор на Merk Investments в Пало Алто, Калифорния.

Тази подредба на пазарните сили кара анализатори да смятат, че едно евро може да струва един щатски долар още преди края на годината. Вероятността от така наречения паритет между двете валути вече се оценява на 60% от информационната агенция Bloomberg.

Наред с изброеното по-горе, поевтиняването при еврото се дължи и на нарастващите очаквания за предстояща рецесия в еврозоната. Индексът PMI на S&P Global, който следи настроенията сред бизнес лидерите се понижи през месец юни с 2.8 пункта до 52 пункта. Стойностите на индикатора под 50 могат да се приемат като ранен сигнал за рецесия.


За да следите пазарите, влезте във Вашата сметка за търговия.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение. 51% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.