Търговия с валути

Търговия с валути - форекс търговия

Търговията с валути се нарича още форекс търговия. Дневният оборот на форекс пазара е над 5 трилиона щатски долара, което го прави най-големия финансов пазар в света.

БенчМарк предлага онлайн търговия с основни, второстепенни и екзотични валутни двойки като EURUSD, GBPUSD, USDJPY, USDCHF, AUDCAD и много други. Форекс търговия се предлага като договори за разлика (CFD) в платформата MetaTrader при тесен спред, купува/продава, започващ от 0.01 пипса, и без комисиони.

Търговията с валута дава възможност за реализиране на резултат както при поскъпване на цената на валутната двойка (чрез покупки), така и при поевтиняване (чрез къси продажби) и тъй като валутите се търгуват на марджин, могат да се сключват сделки, без да е необходимо да се заплаща цялата им стойност.

БенчМарк предлага безплатни обучителни материали за форекс търговия. В страница Forex на нашата библиотека ще намерите полезна информация за това какво представлява търговията с валута.

БенчМарк организира безплатен форекс курс, фокусиран върху търговията на международните финансови пазари. Запишете се безплатно за обучението Стани успешен форекс трейдър.

 

Комисиона за търговия с валута НЕ
Спред от 0.1 пипса
Минимален обем за търговия 1 000 валутни единици (0.01 лот)
Марджин (ливъридж) изискване започващо от 0.25% (1:400)
Автоматично изпълнение ДА
Насрещни позиции без марджин ДА
Дълги/Къси позиции ДА
Ограничения при стоп/лимит НЕ
Търговия с експертни системи ДА, без ограничение
Цени в реално време ДА

Часове на търговия с валути

Работното време на форекс пазара в платформата MetaTrader е от 00:02 ч. българско време в понеделник до 23:58 ч. в петък. Валутните двойки, включващи руската рубла, се търгуват от 09:15 до 17:00 ч. българско време.

Форекс пазарът прави дневно прекъсване от 23:58 до 00:02 ч. българско време. Това се налага, за да се предоставят максимално добри условия, тъй като доставчиците на ликвидност на БенчМарк прекъсват излъчването си на цени заради изключително ниска или липсваща ликвидност, което иначе би довело до разширяване на спредовете.

Марджин групи

БенчМарк прилага различни марджини и условия по служебно закриване на позиции в зависимост от категоризацията на клиента като непрофесионален или професионален и размера на текущия баланс по клиентската сметка. По подразбиране сметките на професионалните клиенти с баланс под 50 000 валутни единици използват ливъридж 1:200. Промяна на ливъриджа до 1:400 може да стане, чрез подаване на заявка в клиентската част на сайта. Условията за отделните групи са описани в таблицата:

Марджин група Текущ баланс по сметка Марджин (ливъридж) Служебно закриване 
Непрофесионален без значение от баланса от 3.34% (1:30) 50%
Професионален група 1 < 10 000 €/$ от 0.25% (1:400) 30%
Професионален група 2 10 000 - 50 000 €/$ от 0.50% (1:200) 30%
Професионален група 3 50 000 - 200 000 €/$ от 1% (1:100) 30%
Професионален група 4 >200 000 €/$ от 2% (1:50) 50%
  • Преминаването от една професионална марджин група в друга не се извършва автоматично. При преминаване в по-горна група (увеличаване на текущия баланс) клиентът се уведомява за промяната чрез съобщение в платформата или чрез телефонно обаждане. Марджин групата се прилага на база на сбора от текущите баланси по всички сметки на клиента в платформите MetaTrader 4 и 5 в случаите, когато клиентът има повече от една търговска сметка в тези платформи.
  • БенчМарк не носи отговорност за служебно закриване на позиции поради преминаване към по-горна група. Задължение на клиента е да поддържа достатъчно ниво на свободен марджин, за да издържи преминаването към по-горна група.
  • В случай че текущият баланс се понижи и това позволява преминаването на клиентската сметка към по-ниска група, клиентът трябва да уведоми БенчМарк, че отговаря на условията за преминаване в по-ниска група и желае групата му да бъде променена.

Условия за търговия с валути


Таблицата показва изискуемите марджини, спредове и минимални обеми за всяка от валутните двойки. Колона Марджин се променя спрямо избраната група и отразява категоризацията на клиента. Групи 1, 2, 3 и 4 показват марджин изискването за професионални клиенти, а група "Непрофесионален" показва марджин изискването за непрофесионални клиенти. Посочените стойности в колона Среден спред са целеви и могат да се изменят в зависимост от пазарните условия на валутна търговия.

Безплатна демо сметка
Търгувайте

Валути, акции, стоки, индекси, криптовалути

Безплатна демо сметка