Безплатна тестова сметка

Чрез онлайн платформата BG Trader на инвестиционен посредник БенчМарк може да инвестирате в криптофондове. След регистрацията ще получите име и парола за вход в сметката.

Инвестирай сигурно в Криптовалути чрез криптофондове

Финансовите инструменти върху Биткойн и Етер вече се търгуват на Българска фондова борса и предизвикват все по-голям интерес.Ако се интересувате от инвестиции в криптовалути като Биткойн и Етер или вече инвестирате, тази страница е точно за вас. В нея се описва подробно как може да се инвестира, каква доходност може да се очаква и какви са рисковете.

Ще разберете за криптофондовете, които се търгуват отскоро на Българска фондова борса и които се предлагат за търговия от инвестиционен посредник "БенчМарк Финанс" АД. Криптофондовете са предпочитани от много инвеститори заради предимствата им в сравнение с покупката на криптовалути от специализирани борси.

Какво ще прочетете тук:

    ✔ Kратко въведение в криптовалутите;
    ✔ Какви са прогнозите за цената;
    ✔ Стратегии за инвестиране;
    ✔ Какво е криптофонд;
    ✔ Защо е предпочитана инвестиция.Средно време за прочитане: 12 минути.

Въведение

Криптовалутите са най-атрактивните активи за инвестиране през последните години. Пазарът набра огромна популярност сред инвеститорите на дребно и сред големи участници като Tesla, MicroStrategy, Galaxy Digital Holdings и други.

Общата цена на всички биткойни към края на 2021 г. достигна забележителните $1.27 трлн. Това е около 10% от цената на цялото добито злато в света. Затова всеки инвеститор, който цели възвръщаемости над средните за пазара или просто търси алтернативни методи за разнообразяване на инвестиционния си портфейл, следва да обърне внимание на криптопазара.

Какво е криптовалута?

Биткойн е първата криптовалута в света, създадена преди повече от 10 години от анонимен потребител с името Сатоши Накамото. Реалното му съществуване обаче остава загадка и е обект по-скоро на спекулации и конспиративни теории, отколкото на факти. Много крипто ентусиасти споделят тезата, че всъщност зад това име стои група от хора, а други пък, че зад него са имената на едни от най-големите финансови и банкови институции.

През 2009 г. се появи документ, който представи на света идеята зад тази дигитална валута. А именно – да се създаде децентрализирана система за разплащания с дигитална валута Биткойн, чрез употребата на блокчейн технология.

Блокчейнът е гръбнакът на Биткойн. Това е архивът на всички трансакции с Биткойн, който постоянно се увеличава и актуализира от т. нар. “миньори”. Основната работа на миньорите е да преглеждат целия архив и да потвърждават, че трансакциите с Биткойни са истински. Като награда “миньорите” получават Биткойни.

Колкото повече участници се включват в процеса, толкова повече системата се децентрализира и става невъзможна за манипулиране и злоупотреби. По този начин вече имаме система за разплащане, която не зависи от централизиран регулатор като банка, правителство или друга институция.

Естественият въпрос, който възникна, е какво друго може да бъде децентрализирано освен разплащанията. Така през 2013 г. се появи Етериум - децентрализиран блокчейн, който предоставя среда за разработване на множество децентрализирани програми и приложения. Криптовалутата, която служи за разплащане в системата, се нарича Етер и е втората по големина криптовалута след Биткойн.

Колко струва Биткойн сега?

Графиката показва цената на Биткойн в реално време и промяната на цената през последните месеци.

Колко струва Етер сега?

Графиката показва цената на Етер в реално време и промяната на цената през последните месеци.

Криптопазарът и пандемията

Един от основните въпроси, който си задаваха инвеститорите преди няколко години, беше как криптовалутите ще реагират на финансова криза или паника на пазарите. И тъй като криптопазарът е сравнително нов, отговорът на този въпрос дойде с началото на глобалната пандемия, която донесе загуби както за финансовите пазари, така и за криптовалутите.

Тогава Биткойн струваше над $10 000 и се срина до под $4 000. Но след този спад дойде периодът на подем за икономиката и дигитални валути се устремиха към исторически върхове. През април 2021 г. Биткойн вече струваше над $60 000.

Миналата година беше добра както за акциите, така и за криптовалутите. На графиката по-долу може да се сравни поскъпването при криптовалутите с повишаването на водещия борсов индекс S&P 500, който се счита за измерител на щатската икономика, тъй като в него влизат 500-те най-големи компании от САЩ.За този период индексът S&P 500 се повишава с малко над 27% (оранжевата графика), Биткойн със 76% (синята графика), а Етер (жълтата графика) - с цели 439%. Може да кажем, че има връзка между двете. Когато икономиката расте, криптовалутите също поскъпват. Разликата е, че криптовалутите поскъпват много повече.

Какво се случва тази година?

2022 г. не стартира добре за финансовите пазари. Войната в Украйна и готвеното повишаване на основните лихвени проценти от водещите централни банки тласнаха фондовите и крипто пазари в низходяща посока. Биткойнът се отдалечи от историческите върхове и вече струва около $30 000 към датата на изготвяне на статията. На долната графика може да се проследи представянето от началото на годината.S&P 500 е на -16.11%, Биткойн на -11.14%, а Етер на -20.17%. Тук връзката отново я има. При спад на икономиката криптовалутите също губят, но повече.

Стратегии за инвестиране

Може би най-популярната стратегия, а и същевременно най-успешна за участие на криптопазара (поне до момента) е т.нар. “buy the dip”, което в превод означава “купувай спада”. Инвеститорите, търсещи дългосрочни инвестиции, вероятно след време ще са в добра позиция, ако използват текущите цени.

Един пример за успешното прилагане на тази стратегия е от месец март 2020 г. Сривовете на пазарите около пандемията тласнаха Етер надолу до $87. След по малко от месец обаче цената започна да се покачва и в края на 2021 г. беше регистриран историческият връх над $4 800.Това е поскъпване от внушителните 5 300%. Или с други думи - ако сме инвестирали в Етер на дъното март 2020 г. 5 000 лв., то стойността на портфейла ни през ноември 2021 г. би била 265 000 лв.

Разбира се, целта не е да се купи на дъното и да се продаде на върха. Това граничи с невъзможното. Но ако допуснем, че “хванем” една трета от това движение нагоре, възвръщаемостта си остава внушителна.

Една особеност при криптопазара е, че за последните 10 години всички по-сериозни спадове в последствие успяват да бъдат коригирани. С други думи за инвеститорите се оказва, че не е проблем да купуват на високи цени с идеята да продават на още по-високи.

Пример за това е ситуацията през 2017 г., когато Биткойн достигна почти $20 000, а след това последва 80% корекция надолу. Впоследствие се оказа, че дори и да сме купили на върховете от $20 000 и сме задържали инвестицията си, без да продаваме панически, то стойността на портфейла ни към ноември 2021г. би нараснала с 250%.Много крипто ентусиасти следват стратегията “HODL”, която произлиза от грешното изписване на думата “hold”. В превод това означава да се задържат криптовалутите, без да се продават.

Погледнато исторически тази стратегия работи засега, стига инвеститорът да разполага с търпение, а парите, които е инвестирал, да не му потрябват скоро.

Някои инвеститори предпочитат да купуват и продават по-често, като опитват да спечелят от по-малките поскъпвания и поевтинявания на криптовалутите. Възможно е този вариант да е по-рисков за начинаещия инвеститор.

Какви са рисковете?

Рискът при инвестиране е рискът от загуба. Ако купим примерно един Етер за $3300 и цената поевтинее до $2000, това означава, че ще загубим $1300. Затова най-добрият съвет е да не се инвестират всички спестявания в криптовалути. Както и да не се инвестира всичко наведнъж, така че ако цената падне много, да се купи допълнително.

Каква сума да се инвестира? Ако има златно правило, то е, че ако не спите спокойно нощем, значи вероятно сте инвестирали прекалено много.

Какви са прогнозите за цената?

✔ В началото на годината анализатори на JPMorgan направиха прогноза за цена от $150 000 за един Биткойн, като конкретен времеви период в прогнозата не се посочва.

✔ Според Майкъл Сейлър, изпълнителен директор на MicroStrategy, Биткойн ще достигне цена от 6 милиона долара в дългосрочен план.

✔ Основателят на SpaceX и съосновател на Tesla Motors и PayPal Илън Мъск очаква цена за един Биткойн до $500 000 през следващите няколко години. Същата е прогнозата и на инвеститора и основател на Ark Invest Кати Ууд.

Как може да се инвестира?

Криптовалутите се търгуват на криптоборси. Единият начин за инвестиране е чрез регистрация на търговска сметка към криптоборса и депозиране на пари в нея. Така може да се закупят Биткойн, Етер или друга дигитална валута.

Предимство при криптоборсите е, че има голямото разнообразие от криптовалути. Но има недостатъци, за които инвеститорите е добре да знаят.

Когато се купи от борса, инвеститорът носи риска на борсата. Това означава, че ако нещо се случи с нея, инвеститорът губи всичко. Криптоборсите са обект на постоянни кибер атаки с цел кражба на активи.

Има и случаи, в които криптоборсите просто изчезват, понеже няма регулация. Последният случай, който получи по-широк отзвук, беше преди година, когато една от най-големите турски борси Thodex изчезна изненадващо.

Инвеститорите могат да се защитят от кражби, но това е свързано с допълнителни разходи и изисква известни компютърни познания, които не всеки има.

Друг недостатък е, че българските банки са предпазливи по отношение на криптоборсите заради липсата на регулации и увеличения риск от пране на пари. Незапознатите инвеститори обикновено срещат трудности, когато искат да депозират пари. Но още по-трудно е при тегленето, тъй като не са рядкост случаите, в които банките отказват да приемат пари от криптоборсата и връщат превода.

Друг начин за инвестиране е чрез платформата Revolut, която доста потребители в България използват. Процесът за покупка е лесен, но комисионата е внушителна - 2.5%, а освен това криптовалутите не са на името на клиента, а на борсата Paxos Trust Company.

Какво е криптофонд?

Криптофондовете са популярен начин за инвестиране защото елиминират всички рискове, изброени по-горе. Предимствата на тези борсови продукти е, че се търгуват на регулирани пазари, отговарящи на най-високите регулаторни стандарти.

На 16 февруари Българската фондова борса (БФБ) въведе търговия с криптофондове, базирани върху Биткойн и Етер. Чрез тях инвеститорите могат да се възползват от движенията на цените на двете най-големи криптовалути в света.

Криптофондовете са регистрирани на борсата във Франкфурт. Ликвидността на инструментите се осигурява от Tradegate AG и търговията се осъществява в интервала между 10:00 ч. и 17:00 ч. - работното време на БФБ.

Закупените дялове от фонда се съхраняват в българския “Централен депозитар” АД на името на инвеститора по същия начин както се съхраняват акциите. Това означава, че няма риск от загуба или кражба.

Цената на криптофондовете се различава от цената на Биткойна. Но по-важното е, че двете цени се движат паралелно, което прави покупката на криптофонд или Биткойн от борса едно и също от гледна точка на възвръщаемост.

Нека разгледаме един пример. В момента един Биткойн струва 40 000 евро, а един дял от криптофонда е 40 евро. Въпреки разликата в цената, при поскъпване от 10% при Биткойна, цената на криптофонда също ще поскъпне с 10%.

С покупката на криптофонд инвеститорът получава дялове от него. И тъй като зад самия криптофонд стоят реални активи в криптовалути, инвеститорът получава инвестиция, която 100% отговаря на инвестиция в реални криптовалути.

Може да се закупи минимум един дял от фонда, което ще е равно на 40 евро инвестиция. При закупуване на 100 дяла, инвестицията ще е 4 000 евро и т.н. Ако Биткойн поевтинее или поскъпне с 10%, стойността на инвестицията ще се понижи или ще се увеличи също с толкова.

Предимства и недостатъци

Инвестиране чрез криптофондове в БенчМарк Инвестиране с покупки от криптоборси
Комисиони 0.7% - за повече информация вижте “Често задавани въпроси” Зависи от борсата, но средно от 0.5% до 1.5%
Видове криптовалути Засега само Биткойн и Етер Всички криптовалути
Риск от кражба Не Да
Регулаторен риск Не Да
Разходи за защита от кражба Не По желание на инвеститора
Необходими компютърни умения Минимални По-сериозни
Трудности при внасяне и теглене на пари Не Да
Такси за внос и теглене Никакви такси Да
Внос и теглене на каса Да Не
Внасяне и теглене в лева Да Не
Възможност за прехвърляне и наследство Да След споделяне на ключове и пароли
Денонощно обслужване на български Да Не

Как може да се купи криптофонд?

"БенчМарк Финанс" АД е водещ инвестиционен посредник, който дава достъп на инвеститорите до криптофондовете, търгувани на Българска фондова борса. Това става чрез платформата BG Trader.

В платформата BG Trader на БенчМарк се предлагат общо 8 криптофонда. 4 от тях са базирани върху Биткойн, а другите 4 са базирани върху Етер.

Биткойн фондове:

    ✔ BTCetc - Bitcoin Exchange Traded Crypto
    ✔ 21Shares Bitcoin ETP
    ✔ WisdomTree Bitcoin
    ✔ VanEck Vectors Bitcoin ETN

Етер фондове:

    ✔ ETHetc – ETC Group Physical Ethereum ETP
    ✔ 21Shares Ethereum ETP
    ✔ WisdomTree Ethereum
    ✔ VanEck Vectors Ethereum ETN

Фондовете ca нa различни доставчици. Най-големите от тях са BTCetc и ETHetc.

Често задавани въпроси

Какви са предимствата на криптофондовете?

Няма риск дяловете от фонда да бъдат откраднати или загубени. Те се водят поименно в “Централен депозитар” АД.

Не са необходими особени компютърни умения за покупка и продажба на криптофондовете. Достатъчно е да се въведе количество и да се натисне бутонът за покупка.

Не е необходимо закупуването на скъпи устройства за съхранение на криптовалути (т.нар. леджъри).

В криптофондове може да се инвестира и с по-малки суми. В БенчМарк няма изисквания за минимален депозит на пари по сметката за търговия.

За разлика от криптоборсите БенчМарк предлага денонощно и моментално клиентско обслужване на български език.

За разлика от криптоборсите внасянето и тегленето на пари от сметката за търговия в БенчМарк е 100% гарантирано и безпроблемно. В БенчМарк могат да се внасят и теглят суми дори и в брой, до 10 000 лв.

Как може да се инвестира?

Криптофондовете се предлагат в платформата BG Trader на БенчМарк. В нея се предлагат още над 600 акции на български и чужди компании.

За да инвестирате в акции или криптофондове на Българска фондова борса, трябва да имате договор за търговия с БенчМарк чрез платформата за търговия BG Trader. Договор може да сключите онлайн или на място в нашия офис на адрес гр. София 1407, бул. Черни връх 32, вх. А.

След това се депозира определена от клиента сума по личната му сметка за търговия. Чрез платформата BG Trader се получава директен достъп до пазара - информация за текущите цени на акциите, графики с движението на цените във времето, прозорци за сключване на сделки за покупка и продажба.

Какви са комисионите?

Комисионата има три компонента. 0.7% от стойността на сделката се заплаща на БенчМарк, 0.06% от стойността на сделката се заплаща на Българска фондова борса и 6 лв. се заплащат на Централен депозитар за съхранение на криптофондовете.

Пример: Ако закупите дялове от криптофондове на стойност 500 лв., общата комисиона ще бъде 9 лв. Ако закупите дялове за 5000 лв. общата комисиона ще бъде 44 лв.

Това е. Няма такси за откриване или такси за поддръжка на сметката за търговия. Няма такси за използване на платформата BG Trader. Няма такси нито при депозит на средства, нито при теглене на средства.

Има ли възможност за даряване или наследство?

Да. Акциите и дяловете от криптофондове се водят поименно в “Централен депозитар” АД и има възможност за прехвърляне, даряване или наследство.

Защо клиентите да изберат БенчМарк?

БенчМарк е водещ инвестиционен посредник на българския капиталов пазар, лицензиран от Комисия за финансов надзор от 2003 г. Дружеството получава ежегодно награди от Българска фондова борса в различни нейни категории.

Ниски разходи. Търговията се предлага при ниски комисиони от 0.7%. Няма такси за откриване или такси за поддръжка на сметката за търговия. Няма такси за използване на платформата BG Trader. Няма такси нито при депозит на средства, нито при теглене на средства, без значение дали клиентът използва банка, банкова карта или касата на БенчМарк.

Сигурност. Активите на клиентите се съхраняват надеждно и подлежат на компенсация от Фонда за компенсиране на инвеститорите.

Бързо внасяне и теглене. Вноските и тегленията на клиентите се обработват максимално бързо, най-често в рамките на работния ден. Може да се използва касата в офиса на дружеството, но всичко може да се направи и онлайн.

Собствена платформа BG Trader. При разработването ѝ екипът на БенчМарк използва най-добрите практики и технически решения, утвърдени от световните лидери в борсовото посредничество. Платформата BG Trader е лесна за работа и осигурява бърз достъп до борсата през всички видове устройства и операционни системи.

Денонощно клиентско обслужване. Нашият екип от специалисти е на разположение 24 часа в денонощието, 5 дни в седмицата. Лицензираните брокери на БенчМарк са с дългогодишен опит на БФБ.

Анализи и обучения. Клиентите на БенчМарк получават редовни пазарни анализи за определени акции и за най-важното от света на финансовите пазари. БенчМарк предоставя също на своите клиенти практически обучения и индивидуални консултации.

Как мога да открия сметка в БенчМарк?

Договор за платформата BG Trader на БенчМарк може да се сключи изцяло онлайн или на място в нашия офис на адрес гр. София 1407, бул. Черни връх 32, вх. А.